top of page
Search
koenmijnheer8

VANDAAG WORDT M’N VADER 111

Vandaag is zijn verjaardag. Hij is van 1911, tel maar na. Niet dat we veel doen aan deze feestdag. Even stilstaan, omdraaien en terugkijken in de tijd. Dat beeld is niet overal even scherp. En het lijkt wel alsof het in de loop der tijd vervaagt.


Een man met een gebruiksaanwijzing. ‘’Leraar lichamelijke opvoeding’’ aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Toen hij studeerde voor gymleraar, werden er nog geen onmogelijke fysieke eisen gesteld. Om die reden kon hij floreren in de sport. Hij liet gewoon zijn beste leerling alles voordoen en de rest volgde.


Een man met autoriteit. Niet mee spotten, wisten alle Zeevaartscholieren. Hij liet ze tijdens de gymles hardlopen over strand. Zelf reed-ie met z’n VW Kever onderlangs de duinen naar de finish. Onderweg checkte hij op het duin even of de mannen daadwerkelijk aan het rennen waren. Met hem viel niet te spotten.


Zelf was-ie niet zo’n sportman trouwens. Ooit voetbalde hij nog wél een keer in De Kuip. Met het tweede elftal van Quick Den Haag. Hij speelde liever cricket. Wie speelt er nou cricket? Hij dus. En roken. Caballero, de één na de ander. Andere tijden waren het.


Hij overleed op 6 januari 1976. Ik was zeventien. Hij was van 15 juli 1911. Vandaag denk ik aan m’n vader. Dat is-ie, voor altijd.


177 views0 comments

Comments


bottom of page