top of page
Search
koenmijnheer8

Over Buffy, Robbie, hoop en liefde




Een oud, kansloos hondje is het. Maar Buffy vindt tóch een plek bij Maria Henry Gay en haar man Charles. Samen hebben ze de gewoonte om oude, kansloze honden te adopteren. Zoals vrienden van mij ooit een oude, kansloze poes uit het asiel haalden die de eerste dagen rechthoekjes liep van één bij twee meter, omdat haar hok in het asiel die afmetingen had.


Terug naar Buffy, een klein, oud en onooglijk hondje waar best nog leven in zit. Alleen z’n gebit deugt niet. Bij de dierenarts moet hij onder narcose worden geholpen met een grote schoonmaak. Gezien z’n respectabele leeftijd checkt de dierenarts hem, voordat hij onder narcose gebracht wordt. Bij dat onderzoek blijkt het kleine viervoetertje doodziek te zijn. Té ziek voor de operatie en zelfs in zó’n ver stadium dat het beter is hem in te laten slapen.


Robbie, de pleegzoon van Maria en Charles wil erbij zijn. Robbie heeft een geschiedenis van ernstig misbruik en verwaarlozing, maar hij is een kind van liefde en mededogen. Onderweg van school vertelt Maria hoe trots ze op hem is, dat hij begrijpt hoe belangrijk het is om voor oude honden te zorgen, zodat ze niet hoeven te lijden.


"Ik weet hoe het voelt om niet geliefd of verzorgd te worden en ik wil niet dat een dier van mij zich ooit zo voelt. Het is alleen triest voor ons als ze naar de hemel gaan. Het is een gelukkige dag voor hen. Gaat het, mam?’’, zegt Robbie in de auto tegen z’n (pleeg)moeder.


Robbie is vroeg wijs. Hij is zich er bewust van dat hoe langer een kind in een pleeggezin verblijft, hoe kleiner de kans dat het wordt geadopteerd. Robbie houdt van het adopteren van oudere honden. Hij vertelde Maria ooit: "Als jullie alleen maar een baby hadden gewild, hadden jullie mij nooit gekregen." Hij praat over ‘’onze oude mensen" (zoals ze de oude honden noemen) op vrijwel dezelfde manier.


Robbie zegt dat het niet uitmaakt hoe lang je bij elkaar bent om van iemand te houden. ‘’Wat bedoel je,’’ zegt z’n moeder. ‘’Nou, kent me pas twee jaar, maar je houdt van me alsof het voor altijd is geweest."


Er is altijd hoop.

105 views0 comments

Comments


bottom of page