top of page
Search
koenmijnheer8

DIGITALE AFSCHEIDSCEREMONIE: ''IK WAS ER GEWOON BIJ"


Thuis, in Vancouver (Canada) maakt Janna (88) zich op voor de uitvaart van haar broer Rinus (85) die na een lang ziekbed is overleden. Janna had haar broer graag nog een keer willen opzoeken in Nederland, maar haar eigen gezondheid gooide roet in het eten. Dus is ze aangewezen op de livestream van de uitvaart. Haar kleinzoon Jack zorgt er op deze vroege morgen voor dat ze de uitvaart gewoon op haar eigen televisie kan volgen.


Duizenden kilometers verderop in Nederland worden de laatste voorbereidingen getroffen. Er is een programma gemaakt met video, audio, een slideshow, teksten, gedichten en muziek. Op de kist prijkt het persoonlijk symbool van Rinus: zijn motorhelm. Hij was zijn leven lang een fervent motorrijder. Het was zijn vrijheid.


In de aula wordt het technisch draaiboek nog een keer doorgenomen. Een livestream is tegenwoordig zóveel meer dan een webcam met een wat schimmig beeld. Makers van afscheidsceremonies zijn inmiddels ook programmamakers. Ze stellen niet alleen de ceremonie samen, ze maken ook een technisch draaiboek dat ze bespreken met de medewerker van de uitvaartonderneming, die ook wel schakeltechnicus/regisseur wordt genoemd.


ROBOTCAMERA'S


Er wordt gewerkt met meerdere robotcamera’s en op gepaste momenten verschijnen voor de mensen thuis titels onder in beeld met namen van sprekers, muziekstukken en/of andere relevante informatie. Elk zichzelf respecterend rouwcentrum beschikt over hoogwaardige apparatuur. Rouwcentra zijn ook uitzendstudio’s geworden.


In de aula is het licht vooraf ingesteld en het geluid ingeregeld. Aanwezigen zijn geïnformeerd over de camera’s. Er is een protocol waarin naleving van de privacywet is vastgelegd. De livestream van de uitvaart is al ‘on air’, de dienst kan beginnen. De zaal loopt vol en de schatting is dat tientallen andere belangstellenden van elders meekijken.


GETRAIND


De ritueelbegeleider/woorddienstbegeleider van dienst richt zich behalve tot de mensen in de zaal ook ‘’op camera’’ tot de mensen thuis. Tijdens de opleiding is hij speciaal getraind op alle bijkomende aspecten van een livestream. Sterker nog bij het samenstellen van de dienst heeft hij rekening gehouden met de ‘’uitzending’’, zodat er een complete ceremonie is voor zowel aanwezigen als kijkers elders.


In Vancouver maakt Janna het allemaal mee. Het beeld is glashelder, het geluid om door een ringetje te halen. ‘’Het is alsof ik gewoon tv zit te kijken,’’, zegt ze tegen kleinzoon Jack.


Een paar keer pinkt ze een traan weg als er herinneringen worden opgehaald aan broer Rinus. ‘’Fijn dat ik er tóch bij was,’’ zucht ze na afloop. Afscheidsceremonies zijn een nieuwe fase ingegaan.

24 views0 comments

Comments


bottom of page